How to be happy?

Hoe word ik gelukkig? Een vraag die ik me al meermaals heb gesteld. Ondertussen ben ik erachter gekomen dat er helemaal geen kant en klaar recept bestaat om gelukkig te zijn. Was het inderdaad maar zo gemakkelijk! Een beetje elfenstof, vloeibaar geluk, een spreuk,... en bim boem bam je verandert in de meest gelukkige versie van jezelf! Was het maar zo easy, dat zou mooi zijn. Maar neen dat is het niet, het leven kan soms zo hard en moeilijk zijn. En het ergst van alles is dat je hetgeen wat gebeurt niet zelf in de hand hebt. Je omgeving bepaalt zoveel.

Ook ik voel me soms echt ongelukkig. De laatste jaren zijn er veel problemen in mijn omgeving en heb ik echt moeten zoeken en vechten om er niet onder door aan te gaan. In de loop van de jaren heb ik een aantal dingen ontdekt die me helpen om te genieten, lachen en gelukkig te zijn.

Maak een memory box. Mij helpt het om terug te kijken naar leuke momenten en herinneringen. Daarom heb ik een memory box gemaakt. In deze doos kun je werkelijk alles steken waaraan je leuke herinneringen hebt. Bijvoorbeeld: foto's, kaartjes, geluksbrengers, dagboeken, agenda's,...Laat je gevoelens toe! Accepteer hoe je je voelt. Het is echt ok om je slecht te voelen. Zet geen masker op. Laat je gevoelens toe en krop alsjeblieft geen dingen op. Ik heb geleerd wanneer ik me verdrietig voel dat het ok is om de traantjes te laten komen. Wanneer je blij bent lach dan en geniet!

Positief schrijven. Ik schrijf zeer graag en het helpt me soms om dingen van me af te schrijven. Maar wat me meer helpt is om de positieve zaken van mijn dat op te schrijven. Zo verplicht je jezelf om stil te staan bij het positieve en daarop terug te blikken. Denk en pieker niet teveel over de negatieve zaken in je leven. Probeer positief ingesteld te zijn.


Verzamel kaartjes en foto's. Hou foto's bij van positieve en leuke momenten. Druk ze af! Bewaar ze niet in je map op je computer. Zorg dat je ze kan vastnemen. Op mijn kamer heb ik op de zijkant van een kast kaartjes hangen die ik van mensen heb gekregen. Deze kaartjes betekenen stuk voor stuk veel voor me! Ik word er blij van als ik er aan denk dat deze mensen speciaal voor mij een kaartje hebben geschreven.Zorg voor jezelf! Zorg ervoor dat je de dingen blijft doen die je graag doet! Draag zorg voor jezelf! Ik besteed bijvoorbeeld graag tijd aan mijn uiterlijk, ik hou ervan om me mooi op te maken en leuke producten te gebruiken. Ook vind ik het fijn om te schrijven en te fotograferen en wil dit voor geen geld van de wereld opgeven. Ik zorg dat ik tijd maak voor deze zaken. Dikwijls heb ik dagen dat ik mijn bed of kamer niet zou uit willen. Ik probeer mezelf te verplichten om toch zaken te doen waarvan ik geniet.


Little bits and pieces. Ik hou ervan kleine dingen bij te houden die me blij maken en die positieve zaken of herinneringen bij me oproepen.


Groetjes Janne