Een reis door Noorwegen

Mijn zomervakantie begon met een prachtige rondreis in Noorwegen, samen met mijn ventje, de auto en een tentje. Noorwegen stond al een eindje op onze verlanglijst, vanwege boffende mensen en een prachtig natuurlandschap.

Wij reden vanuit België richting Oslo (met tussenstop in Zweden) en vanuit daar deden we de zuid-en westkant van Noorwegen (tot Molde). Langs het water en de fjorden, prachtige autoritten. We reden bijna elke dag naar een andere bezienswaardigheid en overnachtten telkens op een andere camping, of simpelweg in het wild.

Hier een korte schets van onze reis aan de hand van foto's:


Onze auto zat goed vol: tentje, twee boxen vol met eten (in blik en brik), valiezen, stoeltjes, tafeltje, frigobox, gasvuur, gasfles, wc-papier, rugzakken, slaapzakken, kussens, luchtmatras, en zo voort....Omdat we onze tent vaak moesten opstellen en afbreken, kozen we voor een handig systeem: de opblaasbare tent. 
Je blaast de twee koepelringen op en slaat piketten in de grond. Zo simpel. 


In Oslo kun je het prachtige operagebouw bezichtigen. 
Je kunt trouwens over heel het gebouw lopen (via de schuine kant, op het dak,...)


Humor in Oslo :)


Prachtig sneeuwlandschap langs de weg. Watervalletjes onder het ijs. 


Jep, het was koud. O ja, er ligt ook een laagje ijs vlak naast de weg. Wie naar Noorwegen gaat, moet zeker een bezoekje brengen aan de Preikestolen. Een wandeling van 2 uur in de natuur, over rotsen en beekjes. Preikestolen (of Preekstoel) is een rots dat 604 meter boven het water ligt en wordt gekenmerkt door zijn steile randen. Prachtig uitzicht verzekerd! 

In Noorwegen kom je op je weg ook heel wat watervallen tegen, als resultaat van smeltende gletsjers. De ene al wat wilder en zotter of de andere, maar zeker de moeite waard! 


Na een stevige, avontuurlijke en soms gevaarlijke wandeling kom je bij de Buerbreen, een gletsjerlandschap. Je wandelt over rotsen, trekt je op aan touwen, steekt grote en kleine watervallen over en zelfs over een stukje gevaarlijk, glad en steil ijs. Bergschoenen zijn er geen overbodige luxe.


We bezochten ook een waterdierenpark, Akvariet (Bergen). Daar kon je zeesterren of krabben vastnemen én kon je de karpers laten zuigen aan een fopspeen. 

Een andere, meer toeristisch en afgebakende wandeling naar de Briksdalbreen (gletsjer). Bij de aankomst zie je slechts een stukje van de volledige gletsjer, maar het is zeker speciaal. De blauwe kleur is niet afkomstig van een fotobewerkingsprogramma, maar wel van de reflectie van het licht. 


 
Ons hoogste punt dat we hebben bereikt was de Atlantic Road, een autoweg van 8,3 kilometer over verschillende eilandjes en rotsformaties. Je kunt halverwege ook uitstappen om het uitzicht te voet te bewonderen. 


En toen reden we in 1 rit naar huis. 22 uur. Als afsluiter wil ik jullie nog enkele tips meegeven als je ooit van plan bent om een reis naar Noorwegen te maken.

♥ Zorg dat je goede bergschoenen mee hebt, die zullen vaak van pas komen!
♥ Wanneer je met de auto reist, koop je best een oplader voor je gsm/camera die je kunt aansluiten in de auto.
♥ Neem voldoende eten mee. Noorwegen staat erom bekend duur te zijn.
♥ Op alle campings moesten we betalen om te douchen. Gemiddeld 10 kronen voor 5 minuten douchen.
♥ In Noorwegen mag je overal wildkamperen, tenzij het anders is aangegeven. Zeker de moeite waard, hoewel het niet gemakkelijk is om een geschikt plaatsje te vinden.
♥ De banen langs de westkant van Noorwegen zijn heel kronkelig. Je doet er dus langer over om je te verplaatsen. Als je vatbaar bent voor misselijkheid in de auto, neem je best je voorzorgsmaatregelen.
♥ Rijden langs de fjorden betekent een prachtig uitzicht op de baan. Maar het zorgt er ook voor dat je vaak ferries moet nemen om deze fjorden over te kunnen steken. De grote ferries met lange afstanden kosten 149 kronen voor 2 personen en 1 auto, in kleinere ferries betaal je 99 kronen.
♥ Geniet van de reis! Langs de banen vind je heel veel tussenstops terug waar je even kan stoppen met je wagen om te genieten van het uitzicht.

Eva. X