Trip-tip: Safaripark de Beekse Bergen

Wat een weer, wat een weer. De afgelopen dagen steeg het kwik in thermometers ongelooflijk hoog en genieten daarvan doe je niet door binnen te blijven uiteraard. Mijn vriend besloot voor mij een uitstapje te regelen zonder dat ik er iets van af wist. Spannend! We reden richting Nederland, Hilvarenbeek. Ik wist absoluut niet wat ik kon verwachten maar toen we aan de ingang kwamen werd ik al meteen enthousiast.

Place to be:

Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, NL.


Het concept is zeer uniek en daarom was het wel waard om even over de grens te gaan. De Beekse Bergen is een groot park van maar liefst 120 hectare groot gevuld met ongeveer 1250 wilde dieren met vooral Afrikaanse roots. De vlaktes en terreinen zijn helemaal nagebootst van de Afrikaanse cultuur, dus het voelt net alsof je op vakantie bent. In de Beekse Bergen kunt de dieren bezichtigen op 4 manieren.

-      -    Autosafari
Je rijdt zelf met je auto door het park en tussen de verschillende dieren. Een hele leuke en spannende ervaring! Je kiest zelf hoe traag/snel je rijdt en hoelang je bij een dier blijft staan. Zo maak je ook de beste foto’s. Sommige dieren waren wat actiever dan de andere, maar met dit warme weer kun je wel geloven dat ze liever relaxen. De wilde dieren lagen of kwamen echt heel dicht bij de auto. Zo lag er een jachtluipaard op nog geen 3 meter van onze auto, stak er bijna een hert zijn hoofd in onze auto en... er likte een giraf aan onze auto! Jawel, daar werden we in het begin voor gewaarschuwd. We lokten de giraf door wat heen en weer te rijden en uiteindelijk kwam die op ons af met hilarische foto’s en filmpjes als gevolg.
-     -   Wandelsafari
Je hoeft niet per se een auto te hebben om het park een bezoekje te brengen, je kunt ook alles perfect te voet doen. Bij de inkom kun je en plattegrond en souvenirboekje kopen voor € 3 zodat je niet verdwaald en zeker alle dieren hebt gezien. Tijdens je wandeltocht (die je zelf en op eigen tempo uitstippelt) kom je verschillende Afrikaanse hutjes tegen waar je eten, drank of souvenirs kunt kopen. Het thema Afrika is dus over het hele park te vinden. Hier en daar vind je ook toiletten – of ‘Kakhuis’ genoemd – die voor een park toch wel proper waren. Op de deuren van het toilet vind je ook telkens leuke weetjes terug. Voor kinderen is er tijdens de wandeltocht ook heel wat te doen. Je vind er speelpleinten, interactieve spelletjes en elke dag is er ook de ‘Djamboshow’. Een klein theaterstukje waarin de Rangers olifant Djambo gaan redden op muzikale wijze (deed me ook wat denken aan K3). Je kunt in het park ook een roofvogelshow bekijken.
-     -     Bootsafari
Aan het begin en einde van het park kun je samen met je gezelschap op een boot stappen om nog wat dieren te bezichtigen. Onder andere de ringstaartmaki’s, neushoorns, kamelen en chimpansees kun je van dicht bekijken. Je krijgt terwijl uitleg van een gids. Persoonlijk vond ik deze trip wat minder waard, want zoveel beesten kregen we niet de zien en dus duurde de boottrip ook niet zo lang.

-    -      Bussafari
Deze optie hebben wij niet genomen en is eigenlijk ook overbodig als je de autosafari reeds gedaan hebt. De bus doet dezelfde route als de autosafari. De enige meerwaarde is dat je er uitleg krijgt over de dieren door een gids. Op een warme dag zoals toen wordt het ook afgeraden, want 40 minuten op een snikhete bus zonder airco doorbrengen is geen ideale situatie.

Ondanks de hete temperaturen was het toch een mooie dag en ik ben super tevreden met de foto’s die ik heb kunnen nemen. Het is echt een unieke ervaring om je tussen de dieren te bevinden, zonder dat je door een hek of tralies moet kijken. De prijzen vind ik ook zeer goed meevallen. Voor één persoon betaal je € 22,50. Een jaarkaart kan je al verkrijgen voor € 50. Je krijgt bij de inkom ook kortingsbonnen voor eten en drank.

Zeer veel troeven

Winnaar ‘Beste Dierenpark’ 2013
Alles op eigen tempo
Souvenirboekje met uitleg over de dieren
Leerrijk: weetjes over de dieren
Mogelijkheid om er te overnachten in een Afrikaanse hut, helemaal in thema en in de buurt van de dieren
Mogelijkheid om er te trouwen
Mogelijkheid om er te vergaderen, verjaardag te vieren, fotoworkshop, kanosafari,...
Fokprogramma’s: het park beschermt met uitsterven bedreigde dieren door fokprogramma’s op te stellen zodat het ras blijft voortleven. En ja hoor, ieder jaar worden er heel wat nieuwe jongen geboren!

Conclusie: zeker eens het bezoeken waard! Meer info vind je op http://www.safaripark.nl/